Европа

Обявиха резултатите от "референдумите" в окупираните области на Украйна: Предстои анексия

От Euronews България Euronews България

Промосковските власти в окупирания Донецк твърдят, че жителите на региона са гласували за присъединяване към Русия на референдуми, които САЩ и техните западни съюзници отхвърлиха като нелегитимни.

Според назначените от Русия изборни служители, 99% от бюлетините, подадени в Донецка област, са подкрепили анексията, както и 93% в Запорожка област, 87% в Херсонска област и 98% в Луганска.

Референдумът се състоя. Вървяхме към него толкова дълго. И ето имаме поразителен резултат. Ще бъде неискрено, ако кажа, че не сме очаквали този резултат. Вярвал съм и вярвам в Донбас. Вярвам в нашия народ.

Денис Пушилин, ръководител на проруската администрация в "ДНР" 

"2 116 800 души отбелязаха квадратчето до дългоочакваното "да", отговаряйки на въпроса дали подкрепят присъединяването на "Донецката народна република" към Русия като териториална единица", допълни Пушилин.

Вероятното обяснение на малко по-ниския резултат в Херсон е, че руските власти там са се сблъскали със силна украинска съпротива, чиито членове са убивали назначени от Москва служители и са заплашвали хората, които възнамеряват да гласуват.

"Смятам, че руският президент и руският народ ще вземат решение и ще ни приемат в състава на Руската федерация. След това очакваме тежка щателна работа за укрепване на властта и икономическата ситуация на Русия. Всички ще работим заедно за благосъстоянието на нашата обединена велика държава, в името на която започна всичко", каза ръководителят на проруската администрация в т.нар. "ЛНР" Леонид Пасечник.

В петък се очаква президентът Владимир Путин да направи обръщение към двете камари на руския парламент относно "референдумите", а Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията, каза, че депутатите могат да обсъдят и приемат законодателство за анексирането на 4 октомври.