Политика

Военен експерт: Режимът на Путин набира пушечно месо, следва ядрено оръжие

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Съветът за сигурност е съставен от експерти, компетентни в своята област. Те отправят предложения към министър-председателя, който разпорежда указания на министри, Генералния щаб, Министерство на отбраната и др.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria военният експерт Васил Данов.

Доколкото правомощията на правителството приключват в неделя, и малкият период, който остава, за да предаде правомощията си на следващото, не можем да очакваме някакви велики стратегически ходове.

Подобни стъпки са фатално закъснели. Грижата за отбраната на българската държава по чл. 3 на Вашингтонския договор досега беше неглижирана, пренебрегвана, фалшифицирана като загриженост и резултатите са плачевни. Трябваше да се направят много стъпки за превъоръжаването на Българската армия, за нейното организационно и кадрово укрепване, по-голямо синхронизиране с военните способности на нашите съюзници. Изтървани са десетилетия.

 

Сега, това което ми се струва, че би трябвало да се направи на първо място е да се вземе решение за пълноценна подкрепа на украинската държава. С явна военна помощ, а не скрита каквато тече сега. Каквито решения взеха почти всички наши съюзници – пълномащабна подкрепа с оръжия и боеприпаси.

Това са стъпките, които могат да накарат руския агресор да спре своето настъпление и да започне преговори.

Ние вече сме въвлечени във войната като член на НАТО. Никой няма да ни пита какво ни харесва и какво не, ако Путин, другата седмица примерно употреби ядрено оръжие или взриви някой от реакторите на окупираните украински ядрени централи. Нещата отидоха твърде далеч, че да се вайкаме, че сме или ще бъдем въвлечени във войната. Харесва ли ни или не, ние сме част от стратегията на натовските държави, част от политическата и икономическата стратегия на ЕС и всяко вайкане е опасно за нас самите, защото се излагаме и будим недоверие у своите съюзници и едно дезориентирано население в неделя ще гласува пак за пропутински партии.

Има заплаха за България след мобилизацията в Русия. Путин първо обяви мобилизация за 300 000 военнослужещи, но по неофициални данни указът, който е разписал е за 1 милион.

 

Идеята е както винаги Русия да воюва с т. нар. Китайска вълна – да събере няколко милиона войници, които да хвърли на бойното поле, пък който остане. Тоест в момента режимът на Путин набира пушечно месо. Тези хора не могат да променят хода на войната, защото са зле обучени първоначално. Дообучаването им и бойното сглобяване ще трае от 3 до 6 месеца, а дотогава много неща ще се променят на бойното поле.

Това са опити за запазване легитимността на режима пред собствените си граждани. Ако мобилизацията не запуши пробойните в руската военна стратегия, веднага идва заплахата за употреба на тактическо ядрено оръжие. Не е възможно сега да спрат и да кажат „връщаме се, сгрешихме“. Ще карат докрай – ядрено оръжие, ядрени централи, терор на населението.

Вижте цялото интервю във видеото.