Свят

Младеж застреля ръководителя на военен комитет в Сибир

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ruslan Zinin 25-годишният стрелец Руслан Зинин. Кадър: Телеграм

Мъж застреля ръководителя на местния военен комитет в сибирския град Уст-Илимск, съобщиха местните власти. Стрелецът е извършил опита за убийство в знак на протест срещу заповедта на руския президент Владимир Путин за мобилизация.

Във видеозапис, публикуван в социалните медии, се чува един изстрел. В следващия момент мъж пада на земята, а стрелецът е в кадър. Пред полицейските служители той се представя като 25-годишния Руслан Зинин.

Според изявлението на властите стрелецът е бил задържан от полицията по подозрение в застрашаване на живота на служител на реда и незаконно притежание на оръжие. Срещу него е образувано наказателно дело, предаде „Политико“.

Губернаторът на Иркутска област Игор Кобзев написа в „Телеграм“, че военният комисар Александър Елисеев "е в реанимация, в критично състояние. Лекарите се борят за живота му", каза той и добави, че "стрелецът е бил незабавно арестуван. Той със сигурност ще бъде наказан!"

Според очевидци стрелецът е казал: "Никой няма да отива никъде" малко преди да открие огън.

Майката на младежа Марина Зинина обясни пред местни медии, че в последно време синът ѝ е живял при баба си. По думите ѝ той се е явил във военкомата доброволно и не е получавал повиквателна. Преди ден обаче призовка дошла за най-добрия му приятел, който нямал какъвто и да е военен опит и не отговарял на обявените условия за т. нар. "частична" мобилизация. Това много разстроило Зинин. Майката казва, че не знае откъде синът ѝ е взел пушката, с която е стрелял по председателя на наборната комисия.

Това е поредната демонстрация срещу масовата мобилизация на поне 300 000 войници, предприета от Путин. През последните дни руснаци протестираха като провеждаха митинги в цяла Русия, въпреки заплахите за арест. Мнозина се опитаха да избягат от страната.