Европа

Мобилизацията се затяга: Путин подписа наказание 15 години затвор за дезертьори от войната

От Euronews България Euronews България

Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който в наказателния кодекс се въвеждат наказания за доброволно предаване, дезертьорство по време на мобилизация и отказ от участие в бойни действия. Този пакет беше одобрен от Държавната дума в навечерието на мобилизацията, която сега е в разгара си.

С промените в Наказателния кодекс на Руската федерация се предвиждат до 15 години затвор за военни, които дезертират от фронта.

Руснаците в наборна възраст и резервистите, които откажат да участват в бойна операция, може да получат 10-годишни присъди. Толкова години в затвора рискуват и онези, които се предадат доброволно в плен на Украйна.

Ще се улеснява и получаването на руско гражданство от чужденци, които се записват в армията за поне една година. Това става в момент, когато Москва търси всякакви начини, по които да привлече повече мъже, които да се бият в Украйна.

Настроението е много борбено. Исках го. Исках да отида заедно с брат ми, но той беше извикан преди това. Бях призован, дойдох, мой дълг е да защитавам родината си.

мобилизиран мъж

В руските социални мрежи има многобройни съобщения, че мобилизацията изобщо не е "частична", а са призовани всички, които могат. Според властите те са "фалшиви". В някои случаи те казват, че решението за правото на отсрочка се взема след връчването на призовката.

От сряда се извиват дълги опашки от автомобили по границите на Русия с Монголия, Казахстан, Финландия и Грузия. Мнозина са уплашени, че руските власти власти може да им забранят да напускат страната.

Руските власти признаха обаче, че има „значителен“ наплив от превозни средства, които се опитват да преминат в Грузия. Хиляди руски мъже, които имат възможност да напуснат страната, избират този вариант. По границите се образуват километрични опашки, а самолетните билети за безвизовите държави са трудно достъпни.

Паника, всички хора, които познавам, са в паника. Мнозинството от хората не знаят какво да правят, много от тях не могат да си тръгнат. Повече от седемдесет процента от населението нямат паспорти.

Давид, жител на Ставропол

Няколко държави от ЕС заявиха, че не са склонни да приемат руснаци, бягащи от мобилизация. Досега само Германия е заявила готовност за подобно действие.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски говори на руски и предупреди, че Путин съзнателно "изпраща гражданите на смърт".

"По-добре е да избягаш от престъпна мобилизация, отколкото да бъдеш осакатен и след това да отговаряш в съда за участие в агресивна война. По-добре е да се предадеш на украинската армия, отколкото да бъдеш убит", каза украинският държавен глава.

Антивоенната група "Весна" призова в социалните мрежи за нови протести тази вечер, въпреки че над 1300 демонстранти бяха арестувани в 40 руски града.