Европа

Експерт: Инвазията в Украйна е най-голямата стратегическа грешка на Русия от ВСВ насам

От Euronews България Euronews България

С влизането на Русия в Украйна, което според мен е най-голямата стратегическа грешка на Русия след периода на Студената война, пък и за този период, фактически Путин заложи на карта съдбата на цялата си страна.

Това обяви в студиото на „Добро утро, Европа“ експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев.

Той е категоричен, че Кремъл е допуснал серия от тежки стратегически грешки.

„Първо – той не оцени единството на Запада. Второ – лидерската позиция на САЩ и това, че американците веднага ще заемат водеща роля в този процес. Трето – много погрешна оценка беше дадена за украинските въоръжени сили. Те бяха оценени от руското разузнаване преди войната като слаби и които, едва ли не, ще се предадат още в първите часове от началото на войната. Погрешна оценка беше дадена и за състоянието на руската икономика и колко дълго време военно-промишленият комплекс в Русия ще може да поддържа такава война със Запада“, коментира експертът.

„Грешка беше и стратегическото планиране на Генералния щаб на Русия на самата операция. Както знаете, тя трябваше да бъде насочена към Киев, който да бъде превзет, да бъде направен парад, да се раздадат ордените и медалите и всичко да приключи“, добави проф. Кънчев и посочи, че Лавров (външният министър на Русия) и Путин са цитирани до над 120 пъти да казват, че няма да нападат Русия.

Знае ли някой каква е стратегическата цел на операцията в Украйна? Първоначалната цел беше свързана с НАТО. На втория етап се оказа, че това е завладяването на Киев и цяла Украйна. Сега изведнъж на трети етап се оказва, че трябвало да вземат Донбас и да го защитят. Русия няма ясна, категорично дефинирана и добре основана теоретично и политически, стратегическа цел.

проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика

Според експерта по международна сигурност мобилизацията в Русия е в резултат на украинската контраофанзива от началото на месеца.

„Путин е притиснат да въведе тази частична мобилизация. Ако неговата армия беше изпълнила своите задачи, нямаше да се стигне до това“, смята проф. Кънчев.

По думите му руснаците обичат родината си, но бягат от Путин, защото си дават сметка за катастрофата, към която руският държавен глава води войната.

Проф. Кънчев прогнозира постепенна консолидация в следващите две години на онази част от руското общество, която няма да бъде доволна от развитието в страната.

Украинската армия разполага със 750-хилядна армия, която в момента се обучава интензивно от английски инструктори. Има и една малка група от 5000 души в Америка. Те се обучават на свръхмодерни високотехнологични оръжейни системи, с които Русия не разполага – въпреки голословните твърдения на Путин за уникалните руски оръжия.

проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика

Според проф. Кънчев, за да има успех мобилизацията в Русия, трябва не само доставка на необходимото въоръжение, но и командири с боен опит.

„Русия става жалка с тези референдуми и ще загуби и малкото приятели, които има по света, продължавайки по този начин“, коментира той т.нар. референдуми в окупираните украински територии.

Проф. Кънчев посочи, че през месец май британското разузнаване е поръчало на група експерти в сферата на военно-промишления комплекс да проучат как са построени и конструирани най-новите руски системи като „Искандер“, „Калибър“, системата за глобално позициониране „ГЛОНАСС“ и др.

Оказа се, че във всички тези системи, обявени от Путин за уникални, 402 ключови детайла, имащи отношение към радарните системи и към прихващането и прицелването, т.е. свързани с високоточния прицел, са произведени в държави като САЩ, Великобритания, Япония и още 2-3 други страни.

проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика

Експертът по международна сигурност даде пример с руската система „Искандер“, която не може да работи без осцилатор, произведен от британска фирма, оперираща в САЩ.

„Неслучайно Путин отиде да купува ракети от Северна Корея, което е позорно и смешно“, добави проф. Кънчев.

Относно заплаха от използване на ядрено оръжие, експертът е убеден, че военните около Путин ще се борят това да не се случи, тъй като си дават сметка за тежките последствия, до които ще доведе подобен ход.

„Ако такова оръжие бъде използвано, това ще бъде фаза на ядрена ескалация и вече войната няма да бъде само между Русия и Украйна, а между НАТО и Русия“, подчерта проф. Кънчев и допълни, че решението за евентуален тактически ядрен удар няма да зависи само от Путин, но също и от командира на съответния военен окръг.

Относно българската позиция, геополитическият експерт коментира, че българският президент най-накрая е заел една правилна позиция на обединител.

„Би било много добре ако той продължи тази линия на обединител, тъй като ни предстоят едни много тежки месеци и години, а по Конституция президентската институция е призвана да прави именно това – не да бъде лява, дясна или центристка, а да обединява всички цветове на политическия спектър в името на националната идея и цел“, отбеляза проф. Кънчев.

Вижте целия разговор във видеото.