Европа

Микола Балтажи: Частичната военна мобилизация ще се превърне в тотална

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Опит да се легитимират новите окупирани от Русия територии. Това е причината за инициираните от Владимир Путин референдуми, според бившия посланик на Украйна у нас Микола Балтажи. Той призова международните партньори за още финансова и военна помощ за Украйна. И прогнозира, че частичната мобилизация в Русия ще прерасне в тотална.

 

Тя ще се превърне в тотална мобилизация. Тази маса от войници ще се превърне бързо в пушечно месо, след като те незаконно преминат границата на суверенна Украйна, от доблестните въоръжени сили. Но не бива това да се подценява: ясно е, че това е опит на Путин да изостри ситуацията. Тук не става дума за преговори – той действа точно в обратната посока. Естествено, че ние нямаме правото да подценяваме това, защото в крайна сметка това е голяма заплаха и трябва да бъдем наясно, че ще се увеличат жертвите, не само от руската, но и от нашата страна.

„Поредните референдуми, които се организират от Кремъл във временно окупираните територии – на юг и на изток от Украйна, са явна подигравка с международното право. Това е един фарс, няма нищо общо с демокрацията. От юридическа гледна точка тези т. нар. Референдуми не струват и пукната стотинка. Нека не забравяме, че това е война не само срещу Украйна – това е война срещу целия демократичен свят, срещу цялото човечество. Изявленията на Путин за използване на ядрени оръжия вече касаят всички хора, живеещи на тази планета“, каза още Балтажи.

Цялото интервю вижте във видеото.