Европа

Зеленски към руснаците: Не се подчинявайте на престъпната мобилизация

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски призова руснаците да не се подчиняват на "престъпната мобилизация", разпоредена от Путин. По думите на Зеленски, колкото повече руснаци се опитат да защитят собствения си живот, толкова по-скоро ще свърши престъпната война на Русия срещу народа на Украйна. 

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова руснаците да не се подчиняват на "престъпната мобилизация" на фона на протести срещу опита на Москва да свика 300 000 резервисти.

 

Искаме да поставим специален акцент – върху факта, че престъпната мобилизация се използва от Русия не само за удължаване на страданието на хората в Украйна и за по-нататъшно дестабилизиране на света, но и за физическо унищожаване на мъже – представители на коренното население, които живеят на териториите, временно контролирани от Руската федерация. Колкото повече граждани на Руската федерация поне се опитат да защитят собствения си живот, толкова по-скоро ще приключи тази престъпна война на Русия срещу народа на Украйна.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски допълни, че ситуацията в Крим е "катастрофална" в Крим – там Русия използва мобилизацияна, за да провежда "политика на геноцид", тъй като повиквателните са адресирани предимно към кримски татари.

Въпреки че Европейският съюз е до голяма степен затворен за повечето руснаци, със спрени директни полети и все повече затворени сухопътни граници, изселването на руски мъже, бягащи от военна служба, създава разделение сред европейските държави дали трябва да им бъде предоставено убежище.

Частичната мобилизация предизвиква нови протести в Русия. В Дагестан, един от най-бедните региони на Русия в Северен Кавказ, полицията стреля предупредително във въздуха, за да разпръсне повече от 100 души, които блокираха магистрала.

Украйна е отбелязала още успехи в настъплението си в няколко направления, обобщи нейният лидер, водят се ожесточени боеве на фронт с дължина над 2000 км. Украинската армия продължава да настъпва в района на Донецк, Харков, областите Херсон, Николаев и Запорожие.

Зеленски каза още, че се работи за размяна на военнопленници с Русия.