Европа

Над 20 цивилни жертви след руски обстрел на хуманитарен конвой в Украйна

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War 22192481702735 Снимката е архивна. Източник: AP

Киев обвини Москва за обстрела на конвой от цивилни автомобили в южната част на Запорожка област, при който загинаха най-малко 23 души.

Областният управител на Запорожие Олександър Старух заяви, че при ударите са ранени и 28 души, "всички цивилни, местни хора", предаде БГНЕС.

Същевременно проруски служител в окупираната от Русия област Запорожие обвини Киев и отрече руската армия да стои зад нападението.

"Режимът в Киев се опитва да представи случилото се като обстрел от руски войски, прибягвайки до отвратителна провокация", заяви Владимир Рогов в социалните мрежи. Той обвинява украинските войски в извършването на "терористичен акт".

Губернаторът на Запорожие обяви, че руските сили "са извършили ракетна атака срещу граждански хуманитарен конвой на излизане от областния център".

"Хората стояха на опашка, за да заминат за временно окупираната територия, да вземат своите роднини и да вземат помощи", каза той в социалните мрежи.

Губернаторът Старух публикува и снимка, на която се виждат две редици смачкани коли и няколко трупа, лежащи наблизо, предаде АФП.

Част от региона е окупирана от Москва. Кремъл заяви, че планира официално да анексира региона на церемония в Москва.

Отделно от това, назначен от Москва служител в Херсон е бил убит при удари от страна на силите на Киев.

"[Алексей] Катериничев е загинал в резултат на точни удари от HIMARS. Две ракети попаднаха в къщата му", заяви Кирил Стремусов, заместник-ръководител на окупирания от Москва регион.