Европа

ЕК затяга процедурата за издаване на шенгенски визи за руснаци

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейската комисията затяга процедурата за издаване на краткосрочни шенгенски визи на руски граждани. Тя представи нови инструкции до държавите-членки на ЕС. Това съобщи на пресконференция в Брюксел европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Европейската комисия представи допълнителни насоки, свързани с издаването на шенгенски визи за руски граждани. Комисията настоява краткосрочни туристически визи за руснаци да се издават само след задълбочена проверка и единствено, ако исканията са подадени в Русия, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. По думите й обявеното незаконното анексиране на четирите украински региона е очевидно ескалация на войната, а това означава и ескалация на заплахата за сигурността на Европейския съюз. И ние трябва да реагираме на това и да следим това много внимателно, каза тя.

 

Имаме много руски граждани, които сега напускат Русия поради мобилизацията. Ако дадено лице, руски гражданин, възнамерява да остане в ЕС повече от 90 дни, не трябва да му се издава виза. Призоваваме държавите членки много внимателно да проучат дали има риск лице, на което би била издадена краткосрочна виза, да не замине обратно за Русия в срока на своите 90 дни, където е валидна и неговата виза.

Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи

Тя добави, че е необходимо държавите от ЕС да преоценят и да отнемат при необходимост вече издадените шенгенски визи за руснаци заради влошената обстановка със сигурността. Държавите трябва да преценяват дали съответният руски гражданин, получил или поискал виза, ще спази изискването да напусне ЕС до 90 дни от получаването на документа, посочи еврокомисарят.

Визата не е достатъчно условие за влизане в ЕС, необходимо е по границите да бъдат извършвани допълнителни проверки, настоя Йохансон. По нейните думи допълнителните насоки са предназначени основно за руснаците, които се опитват да избегнат мобилизация заради войната в Украйна и да получат туристическа виза за ЕС. Новите изисквания не засягат правото да се поиска убежище, уточни еврокомисарят. Заплахите за сигурността нарастват, обобщи Йохансон.