Европа

Зеленски подписа молба за ускорено приемане на Украйна в НАТО

От Euronews България Euronews България

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му е подала молба за ускорено присъединяване в НАТО. Това се случи на фона на днешната церемония в Москва по формалното анексиране на четири украински области, намиращи се под руска окупация.

„Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врагът не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината. Русия вече знае това. Усеща силата ни. Вижда, че именно тук, в Украйна, доказваме силата на нашите ценности. И затова се бърза. Организира този фарс с опита за анексия. Опитва се да открадне нещо, което не му принадлежи. Иска да пренапише историята и да прекрои границите с убийства, мъчения, изнудване и лъжи“, се казва в изявление, публикувано на страницата на президентството в Киев.

„Днес проведох заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ. Току що приключи заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана. Имаме решение.

Първо – само по пътя на укрепването на Украйна и прогонването на окупаторите от цялата ни територия се възстановява мира. Ние ще завършим този път.

Второ – Украйна беше и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да постигне споразумение за съвместно съществуване при равни, честни, достойни и справедливи условия. Очевидно е, че при този руски президент това е невъзможно. Той не знае какво е достойнство и честност. Затова ние сме готови за диалог с Русия, но вече с друг президент на Русия“, посочват още от администрацията на украинския президент.

И трето – трябва де юре да запишем всичко, което вече сме постигнали де факто. Именно в Украйна се решава съдбата на демокрацията в сблъсъка с тиранията. Именно тук с твърдостта на нашите държавни граници можем да осигурим твърдостта на границите на всички европейски държави. Можем да гарантираме, че никой друг няма да посмее да върне войната на нашия континент.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

„Именно тук, в Украйна, ценностите на нашата евроатлантическа общност са получили истинска жизнена енергия. Силата на нацията, която се бори за свобода, и силата на нациите, които помагат в тази борба.

Де факто сме съюзници. Това вече е постигнато. Де факто ние вече извървяхме пътя си към НАТО. Де факто вече сме доказали оперативна съвместимост със стандартите на Алианса, те са реални за Украйна – реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие.

Вярваме си, помагаме си и се пазим. Това е Алиансът. Де факто.

Днес Украйна кандидатства да го направи де юре. По процедура, съобразена с нашето значение за защитата на цялата ни общност. По ускорена процедура“, стои още в позицията на украинския президент.

Ние знаем, че е възможно. Видяхме как Финландия и Швеция започнаха да се присъединяват към Алианса тази година без План за действие за членство.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

„Сигурността няма алтернатива. Но е необходима решителност, за да се гарантира. Правим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО“, посочват от администрацията на Зеленски.

Оттам съобщават още, че Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е приел решение за налагане на санкции на значими физически и юридически лица на Русия, които "не са имали смелостта да се изкажат в защита на човечеството и международното право или които по един или друг начин са замесени в агресивни стъпки срещу Украйна и общността на демократичните нации."

„И в същото време се обръщам към народните депутати на Украйна: на следващата сесия на Върховната рада на Украйна ще бъде разгледан проектозакон за национализацията на всички руски активи, който трябва значително да опрости тази процедура. Моля, подкрепете този законопроект без забавяне. Ние завършваме демонтажа на руското влияние върху Украйна, Европа и света“, стои още в излявлението.