Европа

Руският опозиционер Генадий Гудков: Путин е предупреден, че ще бъде унищожен, ако нанесе ядрен удар

От Euronews България Euronews България

Според мен в момента Путин е в тежка депресия. Изправен е пред много стрес и е в ситуация на обострено състояние на психопатия. Според мен обаче горе-долу в такова състояние се намира и най-близкото му обкръжение.

Това заяви в интервю за Euronews Bulgaria руският опозиционер Генадий Гудков.

„На първо място това са ръководителите на силовите структури - Патрушев, Золотов, генералите на армията и т.н. Сред хората, които сега са допуснати до Путин е и министър Лавров. Сега Путин има изключително ограничен кръг на общуване. Той се старае да общува с всички през телевизионния екран, но вероятно има и хора с ежедневен достъп до него. Тези хора вземат решенията заедно с него“, коментира Гудков.

Той обясни провеждането на т.нар. референдуми в окупираните от Русия територии като „последното средство за сплашване на света с ядрен шантаж“.

Неотдавна беше приета нова доктрина за безопасността на Русия, нова редакция на тази доктрина. Така Русия си измисли правото да нанася ядрен удар дори без срещу нея да бъде осъществено нападение с ядрено оръжие. Това е подготовката на Путин за нарастващ ядрен шантаж срещу световната цивилизация.

Генадий Гудков, руски опозиционен политик

По думите на Гудков главният инициатор и идеолог на войната срещу Украйна и лично самият Владимир Путин.

„Това е лично негова идея, която лансираше през всички тези години в руския естаблишмънт. Той е главният виновник за тази война“, смята Гудков.

Според руския опозиционер към този момент няма опасност от реална употреба на ядрено оръжие.

Путин ще чака да види как ще се развие неговата война докато хвърля в боя нови резерви. И ако той почувства, че се задава поражение, а такова ще има, той ще се надява на чудо. Но чудо няма да има. Чак тогава той ще пристъпи към ядрен шантаж срещу световната цивилизация - срещу Украйна, Европа и всички останали.

Генадий Гудков, руски опозиционен политик

По думите на Гудков Путин е предупреден от останалите ядрени сили в света, че където и да се намира, самият той ще бъде унищожен, ако бъде приложен тактически ядрен удар.

„Независимо дали е в бункер, дали е в убежище. Знаете, че развитието на технологиите позволява на ядрените заряди да проникват на дълбочина до два километра. А всички путински бункери, които са подготвени в случай на ядрена катастрофа, са на дълбочина максимум 500 метра. Очевидно е, че това е пряка заплаха, която му е предадена както от страна на американците, така и от страна на англичаните и китайците. Казано му е, че не трябва да започва ядрена война, дори не трябва да мисли за това. А ако поради някаква причина започне такава, самият Путин ще бъде унищожен в бункера си“, подчерта Гудков.

Въпреки топва ядреният шантаж ще бъде неизменна част от войната, „дори на границата на безумието“, смята руският опозиционер.

По въпроса ще можем да говорим отново след няколко месеца, когато новоизпратените на фронта и хвърлени в боя резерви покажат своята неефективност и когато бъде възстановено сериозното настъпление на украинските въоръжени сили. Тогава Путин напълно ще разбере, че е загубил войната.

Генадий Гудков, руски опозиционен политик

Според Гудков подкрепата за Украйна не само ще се запази, а ще се увеличи. 

„Защото сега газът, парното и електричеството са скъпи, но ако Путин бъде оставен да излезе от тази война дори в някаква степен победител с някакви завоевания, то следващата война ще бъде много по-разрушителна и със сигурност ще бъде ядрена“, категоричен е Гудков.

Той призова бъдещото българско правителство и парламент да стоят твърдо на страната на Украйна и да помагат на украинците, както могат.

„Мисля, че това е дълг на България, избор на България. Не бива да се страхуват от Путин. Аз мисля, че той вече е загубил тази война. Тя ще завърши с неговото поражение и със смяната на путинския режим“, прогнозира Гудков.

Цялото интервю вижте във видеото.