Икономика

The Cube: Защо „руският фейсбук“ беше премахнат от онлайн магазина на технологичен гигант?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Един от най-големите технологични гиганти премахна от магазина си приложението „Вконтакте“. За него се знае, че се контролира до голяма степен от Кремъл. От гиганта заявиха, че предприемат тази стъпка, тъй като „Вконтакте“ е разработено от компании, санкционирани от Великобритания и ЕС след войната в Украйна.

От сега нататък „руският фейсбук“, както е известен, няма да се предлага в нито една страна от технологичния гигант. „Вконтакте“ потвърдиха, че някои техни приложения са вече блокирани и никакви услуги не могат да бъдат извършвани.

Създателят на „Вконтакте“, а впоследствие и на „Телеграм“, е руснакът Петър Дуров. Биографията му е изключително интересна.

През 2014 г. той отказва да даде личните данни на украинските потребители на руските власти и вследствие на това решение се налага да напусне Русия, като заявява, че няма намерение да се върне.

Не много по-късно създава приложението „Телеграм“, чиято употреба е доста интензивна през последните месеци заради война в Украйна. „Телеграм“ е едно от най-използваните приложения, смятано за силно конкурентно на Мета.