The Cube

The Cube: Протестите в Иран

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Журналист

Различни са информациите за броя на убитите при протестите в Иран. Реакциите в социалните медии събра Мария Кръстанова в The Cube.

 

Броят на убитите по време на протестите, провокирани от смъртта на Махса Амини, взеха връхната си точка през изминалата нощ, след като ситуацията ескалира. Според данни на Иран, съобщени по държавната телевизия, броят на убитите е 17, но пък неправителствената организация "Ирански права на човека", базирана в Осло, съобщава за поне 31 убити.

Както знаете протестите бяха провокирани от смъртта на млада кюрдска жена, арестувана и впоследствие убити от „нравствената полиция“ за това, че не е носила хиджаба си правилно. Виждате на кадрите зад мен как протестиращи горят своите хиджаби в знам на подкрепа и уважение към Амини.

Смъртта й провокира вълна от възмущение, съпричастност и гняв. От САЩ почти мигновено взеха решение да наложат санкции на Иран. Мин- председателят на Канада пък, провокиран от снощните събития, за пореден път изтъкна подкрепата на Канада към жените на Иран, и призова държавата не упражнява репресии върху свободата на словото.

Реакция дойде и от главния комисар на ООН - тя призова за независимо и ефективно разследване на трагичната смърт на Амини от независим орган.

От Европейският парламент изразиха своето възмущение, както и всички европейски институции. Във Фейсбук страницата на ЕП публикуваха изявление, в което заявиха, че жените на Иран имат тяхната подкрепа, но и призоваха името на Амини да не се забравя.

Смъртта и провокира реакции и у обикновени потребители на социалните мрежи, а не само у политическите лидери. Обикновени хора споделяха неини снимки, разказваха историята й и като цяло опитват да дадат на света по-голяма осведоменост какво се случва в момента в страната.

На фона на техните усилия, правителството в Иран, опитвайки да потуши протестите, вземат редици репресивни мерки, сред които и спиране каналите за комуникация по интернет със света.

Междувременно докато тези събития продължават да се случват, персийският хаштаг с името Махса Амини събра над 3 млн. споменявания в Туитър.