Европа

Николай Кръстев, анализатор: Мобилизираните в Русия ще бъдат пушечно месо

От Euronews България Euronews България

Тези, които ще бъдат мобилизират в Русия, по-скоро ще бъдат пушечно месо. Те не са готови да се защитават и да водят интелигентна отбрана, използвайки наличните технологии, за да се справят със ситуацията на фронта. Смея да твърдя, че ще има ожесточаване, но то няма да бъде в полза на руската армия, а Украйна все повече ще засили своето военно присъствие в контактната зона и ще продължи да притиска руските военни.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime журналистът и международен анализатор Николай Кръстев.

Според него, колкото и голям потенциал за мобилизация да има Русия, той не е реален на практика и няма как да бъде активиран на фронта.

В повечето случаи става въпрос за хора над 40-50 години, които не са тренирали активно. Военното обучение е и стратегия и начин да се предпазвате.

Николай Кръстев, журналист и международен анализатор

По думите на журналисти е напълно възможно Русия да затвори своите граници.

Кръстев подчерта, че Русия е самотна в своето поведение и парньорите ѝ не приемат нейните действия.

„Виждате с каква ярост действат руските власти по отношение на тези, които искат да напуснат нейната територия. Напрежението е много голямо, във и около Кремъл. Днес в екипа на руския президент и управляващите в Русия няма разнобой – всички говорят, че трябва да има мобилизация и война, но тази война води до никъде. Русия не превзе нито Киев, нито Харков, напротив – отстъпиха безславно 11 хил. кв. км., което никой военен анализатор не можеше да си представи“, коментира анализаторът.

Оказа се, че малката украинска армия успя да надвие голямата руска армия, поради което се наложи да се сменят военни планове в ход и т.н. Русия не може да се справи с предварително обявените военни планове да превземе независима Украйна.

Николай Кръстев, журналист и международен анализатор

„В руските институции няма трезво мислене. Напротив – задълбочава се кризата и се търси повод за допълнително изостряне на военните действия“, посочи Кръстев.

Той е убеден, че Русия прави стратегически грешки.

„Хората с двойно гражданство безспорно влизат в полезрението на руските власти и заплахата от мобилизация е реална“, отбеляза Кръстев и допълни, че българската дипломатическа мисия в Русия е с ограничени възможности и няма как да окаже необходимата защита и подпомагане на всички българи, желаещи да напуснат територията на Руската федерация.

Според Кръстев, откакто на власт в Белград е Александър Вучич, в Сърбия се регистрира голям спад на доверието спрямо ЕС.

Анализаторът подчерта, че аналогиите, които се правят в Сърбия между случая с Косово и т.нар. референдуми в окупираните украински територии, са несъстоятелни:

„Десет години преди войната в Косово местните албанци бяха изгонени от управлението – от обществения, икономическия и политическия живот. В Украйна нямаше подобно нещо. Там имаше военна инвазия – там влязоха и окупираха територии“

В Сърбия не се гледа в момента много позитивно на европейската интеграция“

Целия разговор вижте във видеото.