Общество

Военен експерт: Големият въпрос е къде украинците планират да спрат успешната контраофанзива

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Войната в Украйна тече от 2014-а година. Участвал съм като организатор на обучението на батальоните Донбас, Непарадин и други от националната гвардия.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria военният експерт Калин Димитров.

Да се дават дългосрочни прогнози какво ще се случи във войната е доста сложно. Има един период, който се казва „Разпутица“. Това е периодът след големите есенни дъждове, когато огромен процент от черните пътища в Украйна стават практически непроходими. Архивни снимки от Втората световна война ни показват немски войски, затънали в същата тази кал. Така че големите колони техника вероятно ще срещнат някакви проблеми. По-малки бойни единици, въоръжени с голямото преимущество на украинската армия в момента – високоточно оръжие, могат да продължат да безпокоят противника.

 

След анексията на четирите области на Украйна от Русия няма да последва нищо и няма да има никаква разлика в бойните действия. Големият въпрос е къде планират да спрат украинците при продължаване на успешната си контраофанзива. Очаквам президентът Зеленски да обяви днес, че това ще е до границите, обявени през 1991 г. От военна гледна точка в момента украинците са печеливша страна.

Ако обкръжението на Лиман е факт, това означава, че руската армия не е успяла да стабилизира нов фронт на река Оскол, което означава, че оттук нататък падането на Лиман може да отвори голяма дупка в руските фронтове. Херсонската групировка също е във фактическо обкръжение от няколко месеца.

Русия не е нормална демократична страна. Затварянето на границите заради бягащите от мобилизацията ще покачи градуса на напрежение, но едва ли ще последва нещо. Във военно отношение дали ще последва нещо положително за Русия от тази мобилизация също не съм убеден.

Предполагам, че войната ще продължи поне още година, каза още Димитров

Вижте цялото интервю във видеото.