Европа

Анатоли Стайков, журналист: Въпрос на часове е Лиман да падне

От Euronews България Euronews България

Русия обяви буквално какво иска от тази война и какво би искала, ако седне на масата на преговорите. Големият проблем е, че точно това, което иска Русия, няма да стане. Това беше многократно заявено от Зеленски, от Байдън – „никога, никога, никога.“

Така коментира в ефира на Euronews Bulgaria журналистът и международен анализатор Анатоли Стайков церемонията в Кремъл по формалното анексиране на окупираните от Русия украински територии.

„Не това беше целта на операцията в началото и това се доказва от една многокилометрова колона от унищожени руски танкове по пътя за Киев“, посочи Стайков.

Въпрос на часове е град Лиман да падне. Украйна няма никакво намерение да спира своята контраофанзива след успеха си в Харков, който един ден, предполагам, ще се учи в учебниците по история.

Анатоли Стайков, журналист

Президентът Зеленски няма как обяви, че е готов да се откаже от още украинска територия след Крим, смята Стайков.

„Страхувам се, че в близките седмици военните действия ще ескалират“, добави журналистът.

Според него речта на Путин е било като интервю за работа.

„Той наблегна на силните си страни, но никъде не спомена какво се случва с руските войски в Украйна, защото ще изпадне в доста неудобно положение да обяснява защо има нужда от мобилизация и още хора, след като са загинали официално само 5000 човека“, подчерта анализаторът.

По думите на Стайков няма човек на планетата, който да даде адекватен отговор на въпроса дали войната в Украйна ще прерасне в ядрена.

Аз лично смята, че Русия няма нужда да използва ядрено оръжие, но тази война отиде много напред. Путин е опрян до стената, включително е възможно и с цената на неговото физическо оцеляване.

Анатоли Стайков, журналист

По думите на журналиста смяната на дългогодишна власт в Кремъл исторически предполага това да се случи с кървава революция, но към момента това е много трудно осъществимо.

„Западът повече няма накъде да отстъпи, защото ако не отговори, рискува да попадне в ситуация на постепенно увеличаващи се амбиции, териториални и геополитически, на руското ръководство и да се влезе в един омагьосан кръг“, убеден е Стайков.

„Трудно ми е да повярвам, че Путин би могъл да бъде спрян със санкции“, посочи още той.

Целия разговор вижте във видеото.