Икономика

Страните от Г-7 с нови антируски санкции и отказ за признаване на руските анексии

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

От НАТО отговориха на искането на украинския президент.

Украйна има право да участва в каквито съюзи пожелае, а ние ще ѝ помогнем да се защити от руската агресия, заяви генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Страните от Г-7 обявиха нови антируски санкции и отказ за признаване на руските анексии. САЩ също санкционират руски висши лица.  

От централата на НАТО дойде отговор на съобщението на Украйна, че планира да подаде молба за извънредно членство. За втори път Русия завзема насилствено украинска земя, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той беше категоричен, че няма да признаят присъединяването на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

 

Всяка демократична държава в Европа има право да подаде молба за членство в НАТО и съюзниците от Алианса уважават това право. Ние отново заявихме, че вратата на НАТО остава отворена. Подкрепяме правото на Украйна да избере своя, собствения си път, за да реши в какви Споразумения за сигурност иска да участва. Фокусът ни сега е върху предоставянето на незабавна подкрепа за вас. Вие се опитвате да се защитите от руското брутално нахлуване.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

САЩ наложиха нов пакет от санкции срещу Русия. Членовете на Държавната дума и на Съвета на федерацията са засегнати от новите санкции. Сред тях са семействата на военния министър Сергей Шойгу, зам.-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, премиерът Михаил Мишустин, кметовете на Москва и Санкт Петербург Александър Беглов. Държавният департамент налага визови ограничения на 910 лица, включително военни от Русия и Беларус, като част от антируските мерки. Американският президент Джо Байдън осъди опита на Русия да анексира с измама територии от Украйна" и нарече действията на Кремъл нарушаване на международното право.

Незаконната анексия, обявена от Путин, няма да промени нищо. Всички територии, незаконно окупирани от руските нашественици, са украинска земя и винаги ще бъдат част от тази суверенна нация", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че това е "опасна ескалация", която "няма място в съвременния свят".

Министрите на външните работи на страните от Г-7 заявиха, че никога няма да признаят присъединяването на 4-те области. Те призоваха Русия да прекрати нашествието си в Украйна и да изтегли всички свои войски и военно оборудване. Страните от Г-7 възнамеряват да наложат допълнителни икономически санкции на Русия във връзка с анексирането на нови територии.