Общество

Къде можем да изхвърлим лекарствата с изтекъл срок на годност и защо са опасни?

От Виктория Венкова Виктория Венкова Репортер

Лекарства с изтекъл срок на годност попадат в графата на опасните отпадъци и трябва да бъдат изхвърляни в специални контейнери, предвидени за тази дейност от общината. Изхвърлени погрешно в обществен контейнер, във вода или в природата, те представляват опасност както за природата така и за животните и хора.

Оказва се, че доста от потребителите на аптеките смятат, че може да изхвърлят лекарствата си с изтекъл срок там. Това обаче не е така.

Има определен по закона начин, има специализирани фирми и съответно накрая ги унищожават в инсинератори. Аптеките не са място за изхвърляне на опасни отпадъци, това не е практика в България, а и не е редно на едно място да се смесват стари и нови потоци от лекарства.

Николай Костов, член на Асоциацията на собственици на аптеки

У нас отговорността за събиране  на опасни отпадъци като лекарства, живачни термометри и други вещества, съдържащи химикали, е на общините, като те са длъжни да осигурят мобилен пункт, или домашно посещение за големи количества.

Това са така наречените опасни отпадъци, които се генерират в бита. Общините са длъжни по закон да осигурят събиране на тези отпадъци. Столична община е лидер в тази насока и софиянци са добре информирани. Графикът може да се открие на сайта на Столична община за мобилния пункт, а гражданите могат да подават заявки за домашни посещение за количества по големи от 1 кг. Такъв вид опасни отпадъци от април до сега са събрани около 14 тона, от които най-много има стари лекарства- около 5 тона.

Мариана Иванова, експерт във фирма за събиране на опасни отпадъци

След предаването на опасния отпадък, той бива унищожен по безопасен начин спрямо Европейските директиви.

Графикът на мобилните събирателни пунктове за събиране на опасни отпадъци от домакинствата за 2024 г. може да бъде открит на сайта на Столичния инспекторат и Столична община.  Специалистите съветват да съхранявате лекарствата с изтекъл срок на място, недостъпно за деца или домашни любимци до тяхното безопасно предаване на специалните пунктове.