Общество

Фармацевтични организации в протестна готовност срещу предложението за лекарства във вендинг машини

От Euronews България Euronews България

Фармацевтични организации в протестна готовност, заради идеята лекарства да се продават във вендинг машини.

Предложението беше прието на първо четене от депутатите. Вносители на проекта са "Възраждане", а сред мотивите е липсата на денонощни аптеки в голяма част от общините у нас.

Според фармацевтите обаче, ако промените бъдат приети в този вид, това би довело до безконтролно продаване на медикаменти, за които се изисква рецепта.

Срещу законопроекта се обявиха народните представители от ДПС, а от коалицията ПП-ДБ се въздържаха от гласуване.

Реакции от фармацевтите и политическите сили вижте във видеото.

Днес се проведе съвместна пресконференция на Български фармацевтичен съюз (БФС), Асоциация на собствениците на аптеки (АСА), Национална аптечна камара (НАК), Инициативен комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и Национална аптечна браншова организация (НАБО) - Българските фармацевти. Представителите на организациите се обявиха в протестна готовност, заради приетите на първо четене в парламента промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, свързани с продажбата на лекарства чрез автомати.

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, съобщи БТА.

За пореден път становищата от фармацевтичните организации не бяха разчетени по правилния начин от някои депутати, защото нито една фармацевтична организация не е дала положително становище в подкрепа на предложения законопроект, каза магистър-фармацевт Аделина Любенова. Ако между първо и второ четене на законопроекта не се организира широка дискусия, отговорността за самолечението на пациентите ще бъде на депутатите, добави тя. Любенова предложи общините да си отворят общински аптеки.

Текстовете в проекта са неясни, не дават отговор какви ще са лекарствата, кой ще обслужва автоматите, има ли опасност в този предложен текст да се разгърне и да се отиде към продажба на лекарства по лекарско предписание чрез автомати, каза Анжела Мизова, заместник-председател на съсловната организация. По думите й стремежът на държавата трябва да е към разкриване на аптеки, в които се предлага пълноценна фармацевтична грижа.

 

Целия разговор с Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, вижте във видеото.