Общество

Втори ден продължават протестите на фармацевти (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Втори ден протести на аптеките в цялата страна. Фармацевтите спират работа за час, всяка аптека ще решава кога и как да протестира, като ще бъдат обслужвани само спешните случаи. 

Повод за недоволството са промените в Наредба 4, предвиждащи всички лекарства, изписани по здравна каса на един пациент,  да бъдат само на една рецептурна бланка. В момента има ограничение до 3 лекарства на рецепта. За тази дейност аптеката получава твърда сума от касата в размер на 5 лева. Сега финансирането на аптеките ще зависи от броя на рецептите. Ако промените бъдат приети, за фармацевтите ще има редуциране на таксите.

Срокът за публичното обсъждане на Наредба 4 изтича днес.

Магистър-фармацевтът Дарина Лалева, която е част от протестиращите посочи в ефира на „Добро утро, Европа“, че апелират към всички институции внимателно да премислят предложението на Здравната каса, защото механизмът на заплащане към аптеките ще бъде изключително усложнен.

Не мога да си представя, че медицинско съсловие, което винаги е твърдяло, че ангажирано към фармацевтичните грижи, и поставя пациента в центъра на здравеопазването, ще откаже достъп на хората чрез затварянето на аптеки и заплахи, че ще прекратят договора със Здравната каса, каза председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

По този начин те защитават само търговските си и бизнес интереси, отбеляза още тя.