Общество

Недоволство на собственици на аптеки: Каква е причината и докъде могат да стигнат фармацевтите?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

На сайта на Министерството на здравеопазването се появи проект на Наредба 4, който касае предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса. Ние нямаме проблем с текстовете на Наредба 4, но проблемът е, че досега лекарите можеха да предписват до три лекарствени продукта на една рецепта. За да има отчетност, всичко трябваше да бъде изпълнено в една аптека. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Според него проблемът е, че е останало изискването за начин на плащане на аптеките да бъде на брой рецептурни бланки.

„Има една огромна група лекарствени продукти, върху които складовете имат надбавка, когато ги доставят до аптеките, но аптеките по закон нямат прави да формират надбавка – аптеката закупува лекарствения продукт, отпуска го на пациента, а след това чака месец и половина Касата да ѝ възстанови парите. Върху тази огромна група от 100% реимбурсирани лекарствени продукти аптеките нямат никакъв марж. Затова, по думите му преди време е имало такса за заплащане на услуга от касата към аптеките в рамките на 5-6 лева на рецепта“, посочи председателят на фармацевтичния съюз.

Димитър Маринов обясни, че новото предложение, срещу което от организацията застават, е всички продукти да се съберат в една рецепта. Те обаче не са запознати с какъв механизъм ще се изчислява колко ще получава аптеката след тази промяна.

Идеята на Касата е да плаща по-малко, категоричен бе Маринов.

Целия разговор вижте във видеото.