Общество

От днес антибиотици се изписват само с електронна рецепта, очаква се 56 лекарства да станат безплатни (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

От днес антибиотиците ще се изписват и отпускат отново само с електронна рецепта, тъй като изтича гратисният срок, който правителството даде за паралелно ползване и на хартиени рецепти. Издадените до неделя рецепти по досегашните правила ще важат един месец.

Повече по темата - вижте в интервюто на Рая Стоянова с педиатъра д-р Пламен Масларски.

 

Очаква се  56 медикамента за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния от 2-ри април да станат безплатни за пациентите. Лекарствата ще се реимбурсират на 100% от Националната здравноосигурителна каса. Промяна има и при над 300 лекарства, за които  болните ще доплащат средно с 58% по-малко. За 40  медикамента доплащането е под 1 лев. Над 600 000 пациенти ще се възползват от решението.

До момента касата е заплащала едва 25 на сто за медикаменти за хипертония и сърдечно-съдови заболявания, в същото време близо 60% от смъртните случаи у нас се дължат на болести на кръвообращението.. 30% от случаите на инвалидизация също се дължат на такива заболявания. От промяната се очаква  разширен достъп до терапия и намаляване на случаите за отказ от такава по финансови причини. С тези 56 лекарства се извършва базова терапия за сърдечносъдовите заболявания. От НЗОК подчертават, че  в дългосрочен план се очаква положителен ефект върху здравето на пациентите.

Обобщение по темата - вижте във видеото: