Общество

Фармацевти и собственици на аптеки протестират в цялата страна

От Euronews България Euronews България

Аптеките днес затвориха за 2 часа в знак на протест срещу предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.

 

Какво искат протестиращите?

Фармацевтите подкрепят промените в Наредба №4, касаещи изписването на лекарства за един пациент на една рецепта. Предвидено е вместо много рецепти с до три лекарствени продукта, на пациента да се изписва едно голямо  предписание, в което да има неограничен брой лекарствени продукти, като всеки от тях да може да се изпълнява в различни аптеки, предаде БНР.

Те не са съгласни обаче с промяната в наредбата, да стане без финансова обосновка как ще се обезпечи дейността за изпълнение на рецептите, посочи Димитър Маринов – председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Някои от фармацевтичния бранш са категорични, че промените ще доведат до фалити на аптеките и заплашват да прекратят работата си със Здравната каса.

Протестиращите смятат, че промяната трябва да върви паралелно с гарантиране и финансово обезпечаване на дейността на аптеките.

Към националния протест на фармацевтичния отрасъл се присъединиха аптеки от областите София, Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Сливен, Хасково, Ямбол, Търговище и др. В столицата по-малките аптеки затвориха касите си между 14:00 и 16:00 часа, а на други места в страната от 10:00 до 12:00.

Zatvorenaapteka Протестираща аптека в Бургас Снимка: БГНЕС

"Аптеките вече не могат да издържат да извършват тази дейност, защото тя е финансово ангажираща много, т.е. аптеката трябва да подсигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма марж, т.е. тя дотира и финансира НЗОК като отпуска безплатните лекарства на пациентите, след което чака месец тези пари да бъдат възстановени. Някои аптеки ще уведомят Касата, че ще прекратят дейност от 14 до 16 часа. Други аптеки – от 10 до 12 часа, а трети – в четвъртък, последният ден за подаване на становище по наредбата, ще уведомят с едномесечно предизвестие НЗОК, че ще прекратят дейност – т.е. няма да отпускат вече продукти по Касата"- поясни Димитър Маринов.

 

Какъв е отговорът на Здравната каса?

В ответно становище на НЗОК във връзка с предстоящите промени в Наредба №4 се твърди обратното на предявените искове от фармацевтичния бранш. 

"Заложените в бюджета на НЗОК средства през 2024 г. за здравноосигурителни плащания към аптеките за дейността им по отпускане на лекарствени продукти (заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК) са с близо 11% повече от средствата за тези плащания за предходната 2023 г. Тези средства са в размер малко над 36 млн. лв."- пише в становището в сайта на Здравната каса.

Според обявените отчетни данни януари т.г. са описани разходи в размер на 1,8 млн. лв., а през март 2024 г. те са 3,4 млн. лв. За месец май обявените разноски са нараснали до 5,9 млн. лв., а за месеците юни и юли, районните здравноосигурителни каси отчитат заявки за разходи в размер съответно на 8,1 млн. лв. и 8,4 млн. лв. 

Към края на юли общият размер на здравноосигурителните плащания за дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти, заплащани изцяло от НЗОК на база електронна рецепта, вече ще представлява разход от 34 млн. лв. или близо 94% от здравноосигурителните плащания, заложени в бюджета на НЗОК по това перо.

Посочената сума също така представлява около 56% от стойността на самите лекарствени продукти, заплатени изцяло от бюджета на НЗОК, спрямо становището.