Политика

След подадената и оттеглена оставка: Парламентът освободи управителя на НЗОК

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Депутатите гласуваха оставката на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, въпреки че той днес я оттегли. Управителят на Здравната каса подаде оставка през декември месец, а днес бе вкарана извънредно за гласуване в пленарна зала.

“Досега не се чуха аргументи "против" дейността на Михайлов. Моля да гласуваме процедура за допуск на Михайлов в зала”, предложи Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

"Те принуждават управителят на НЗОК да дойде в пленарна зала и да лъже. Това е поредният “пудел на каишка”, каза от своя страна Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, цитиран от БГНЕС.

Допускът му в зала не беше осигурен, а с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП парламентът прие решение да се поиска оставката на управителя на НЗОК.

“Случилото се днес е поругаване на свободната воля на управителя на НЗОК”, възмути се съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. “В моята ръка имам внесеното искане от Михайлов за оттегляне на оставката му. Управителят на НЗОК е в сградата на Народното събрание. Не му дадохте думата да дойде и да каже каква е неговата воля. Това започва да "замирисва” на диктатура”, коментира Кирил Петков.

"Ние ще сезираме Конституционния съд възможно ли е Народното събрание да освободи някого, който не иска да бъде освободен, без никакви други мотиви", съобщи депутатът Васил Пандов от ПП-ДБ.

Заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски определи случващото се като атака между ГЕРБ и ПП-ДБ, защото вече не са партньори в управлението.

Пред журналисти в парламента Станимир Михайлов коментира, че оттеглянето на оставката му е личен акт.

"Странното е, че никой не говори какво се е свършило, а само се правят политически нападки", каза той и добави: "Подадохме оставка, аз и заместникът ми, през декември, защото така приканиха политическите сили в НС, за да се изготвят правилата за избор на управители и подуправители”.

Той поясни, че е дошъл като експерт и сега си тръгва като такъв.

Михайлов беше избран за управител на НЗОК на 29 юли 2023 г. с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. През ноември бе избран неговият заместник- проф. Момчил Мавров, по предложение на ГЕРБ, но без подкрепата на ПП-ДБ. Ден по-късно двамата подадоха оставки, които не бяха приети от Народното събрание.