Общество

От 1 юли влиза в сила таван на цените на онколекарствата, които плаща НЗОК

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Депутатите окончателно приеха на второ четене да се въведе таван на цените на онколекарствата, които плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Въпреки критиките опозицията подкрепи законопроекта с основния мотив, че решението е в полза на пациентите.

Целта на гласувания механизъм, по който НЗОК ще заплаща медикаменти за онкологични заболявания, е да се предотврати източването на Касата.

Идеята е НЗОК да спести публичен ресурс от средствата, които заплаща за медикаменти за лечение на онкологични заболявания, посочват вносителите от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, предаде БТА.

Според гласуваната промяна Касата ще заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, не по-висока от средната претеглена стойност. Ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения.

Договорите между Здравната каса и изпълнителите на медицинска помощ, допълнителните споразумения към тях и документите, свързани със сключването, изменението и прекратяването им, може да се съставят както на хартия, така и като електронен документ, и се подписват от страните с квалифициран електронен подпис. Те се изпращат чрез информационната система за сигурно електронно връчване.

Депутатите приеха в срок до 1 април 2024 г. министърът на здравеопазването да създаде наредба в съответствие с изискванията на този закон. А от 1 юли 2024 г. НЗОК да заплаща лекарствените продукти на стойност, равна на стойността, определена от приетия механизъм за изчисляване.

До 1 юли т.г. договорите, сключени до влизането в сила на този закон между изпълнителите на болнична медицинска помощ и притежателите на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, се привеждат от тях в съответствие с изискванията на този закон.

От 1 юли 2024 г. притежателите на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти ще трябва да възстановяват разликата между стойността на медикаментите, заплатени от НЗОК и стойността, на която лекарствените продукти са доставени на изпълнителите на болнична медицинска помощ при условията и по реда на закона.

Според Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ с поправката се отваря рамка, в която може отново съвсем законно НЗОК да плаща лекарства на цени, които са завишени. Най-ниската цена е обикновено реалистичната цена, на която може да се купи медикаментът, посочи той. По думите му едното решение е да има централизиран търг от държавата. В допълнение, според депутата, е по-добре да има повече от една здравни каси и всеки да може да избере с коя иска да работи. Колегата му Тошко Йорданов припомни, че българската Здравна каса в момента е с управител и заместник- управител, които са си подали оставките, но няма предложени нови. ГЕРБ и ПП-ДБ разиграха грозен театър за 8 млрд. лв., и си ги „делкат“ щастливо, коментира той.

Божидар Божанов от ПП-ДБ обясни, че целта е да се изключат граничните случаи на цени. Може да се сметне колко е стандартното отклонение, за да се изключат стойностите, които са много високи, това ще бъде уредено в наредба, която ще бъде подложена на обществено обсъждане, поясни той.

Според „Възраждане“ е добре, че договорите ще могат да са на хартиен или електронен вариант, но като цяло обаче тези промени няма да решат проблема с цените на лекарствата. Според Георги Георгиев, въпреки новата формула на изчисление на стойностите, ще има отново високи цени на лекарствата, ще има източване на Касата с нереално надути цени. По думите му решението е едно – НЗОК не трябва да субсидира частните болници.

Георги Гьоков от „БСП за България“ също не очаква приетите предложения да доведат до съществена промяна в лекарствената политика. Това не е най-удачното решение, очакваме предложение, което кардинално да решава проблемите и това да е за сметка на спекулантите и корумпираните кадри, обясни той. При онкомедикаментите разликите в цените достигат до 28 пъти, отбеляза той. По думите му сериозен проблем е, че частните болници са освободени от задължението за обществени поръчки. Затова от БСП ще предложат промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), така че и частните болници да провеждат търгове. Според левицата болниците не трябва да бъдат търговски дружества.

Васил Пандов от ПП-ДБ, един от вносителите на промените, обясни, че това, което се предлага, е да няма повече от 25% разлика. Предвижда се с наредбата, която ще бъде предложена от Надзорния съвет на Касата и одобрена от министъра на здравеопазването, да се определят детайлите за среднопретеглената стойност, което няма да позволи отклонения от 10 до 25 пъти между най-ниската и най-високата цена, посочи той. Приемайки този вариант, целим да се осигури достъпът на пациентите и възможност на лечебните заведения в достатъчен срок да проведат обществени поръчки и да спазват ЗОП. Ако в края на годината видим, че този процес не работи, поемам ангажимент да внеса промени в закона, обеща Пандов.