Политика

Анексите на лекари и зъболекари с НЗОК - по-добри условия и "честна игра" (Обновена)

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса подписа с Управителния съвет на Българския лекарски съюз и с Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз анексите към Националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности 2023-2025 г.

Като сериозен труд описа министър Христо Хинков преподписването на двата договора и отбеляза значението на договореностите между съсловните организации и НЗОК за всички здравноосигурени лица.

Продължаваме политиката за по-добро финансиране на извънболничната помощ, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Подобряваме достъпа на пациенти до ежедневни здравни грижи, улеснен ще е достъпът до ЯМР, уточни той. Председателят на БЛС отбеляза и новите цени в образната диагностика.

Този НРД дава по-добри условия както за лекарите, така и за пациентите, обясни д-р Николай Шарков, председател на зъболекарския съюз. Новото е, че ще бъдат осигурени 3 млн. лева за зъботехническата дейност. Те ще са разделени целево, за да не свършат изведнъж. Тези пари ще облекчат значително пациентите, подчерта Шарков.

Прегледите ги направихме безплатни, каза още председателят на зъболекарския съюз.

Управителят на Здравната каса Станимир Михайлов отбеляза, че и в двата анекса са заложили контролни механизми. Той определи договореното между двете съсловни организации като “честна игра” в полза на пациента. 

 

Вижте още във видеото.