Общество

Кардиолог: Кръвно 140 на 90 е началото на артериалната хипертония

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Най-често срещаните рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания са затлъстяването, високият прием на сол, неправилният хранителен режим и движението.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria кардиологът д-р Генчо Арабаджиев.

Голяма част от хората не се ангажират към лечението си. Пациенти, които знаят, че имат сърдечно-съдови заболявания не посещават с години лекарите си. Има наследственост и вторични рискови фактори, но това е в основата.

 

Начинът ни на живот може да реши накъде ще тръгне сърдечно-съдовото ни здраве. Между хората, които имат физическа активност и тези, които нямат може да има разлика до 5 мм живак без прием на лекарства.

Нормите за артериалното налягане имат разлики в Европа и САЩ. В Европа са приети стойности с 10мм живак повече. За оптимални стойности на артериално налягане за горни граници се счита между 12 и 130 мм живак, за долна граница между 80-85 мм. Много хора живеят с идеята, че 140 на 90 е ОК. Но това се счита за началото на артериалната хипертония от най-ниската първа степен. Тези стойности трябва да бъдат сигнал, че трябва да се посети лекар.

Биологичният ни часовник ни подготвя за ежедневието с артериалното налягане. Затова и между 4 и 6 сутринта се случват инцидентите. Може сърцебиене да го събуди през нощта. При такива признаци трябва да се отиде на лекар. В действителност трябва да се ходи на лекар и при ниското кръвно налягане, което имат повечето жени. С настъпване на пред и пост-менопаузата артериалното налягане започва да се повишава и да достига нормите. Но тези индивиди го чувстват изключително високо като криза. Затова се налага да изписвам често лекарства за тях с наглед нормално кръвно налягане. Важно е как се чувстват обаче. С годините напред това 120 на 80 започва да добива реалните стойност на хипертонията. 

Вижте цялото интервю във видеото.