Общество

Кардиолог: Първите сърдечно-съдови проблеми могат да са симптоми на животозастрашаващо усложнение

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Първите симптоми за сърдечно-съдови проблеми могат да са именно на животозастрашаващо усложнение. Рисковите фактори са тютюнопушене, високо кръвно налягане, високият холестерол, алкохолът, а има и генетична предиспозиция.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ доц. д-р Живка Стойкова – ръководител на отделение по Интензивна кардиология в университетската специализирана болница Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

При жените честота на доминални аневризми е по-висока отколкото при мъжете. Жените до 50г. ги пази тяхната ендокринология, но след отключването на менопаузата рисковия фактор започва да се изравнява. Мъжете определено също след 50-годишна възраст започват да вдигат кръвното си налягане. При жените ниското кръвно налягане, когато са млади е нещо нормално. Ако не е драстично ниско, то това не е голям проблем и не изисква определено лечение.

Д-р Стойкова подчерта, че хората не трябва да спират да са активни, но тя трябва да е съобразена спрямо тяхното състояние.

„Уголеменото сърце има т.нар. термин „спортно сърце“. То се адаптира към тежки натоварвания, затова задебелява своята стена. Това не е опасно. Когато имаме генетично заложено удебеляване и спортът допълнително подпомогне това, тогава вече е добре да се прави скрининг, защото има рискови фактори“, посочи д-р Стойкова.

Целия разговор вижте във видеото.