Добро Утро, Европа

Лекари в класните стаи: Превенция от инфаркт или инсулт чрез игри в час

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Консумацията на енергийни напитки и захари сред подрастващите увеличава риска от инфаркт в по-напреднала възраст.  Именно заради това лекари влизат в час при учениците. Чрез кампанията се цели превенция на лошите нива на холестерол, които могат да предизвикат инфаркт или инсулт. В студиото на „Добро утро, Европа“ лекарите, участващи в инициативата, призоваха родителите да изследват децата си за вреден холестерол след 4-годишна възраст.

 

Тази година се обърнахме към най-малките, защото от тях започва превенцията. Първо бяхме при първи и втори клас, които бяха още по-сладки и гледаха с отворени очи всичко, което им се разказва. Естествено, на тях не можем да кажем какво е висок холестерол, тъй като няма да ни разберат, но имаме други подходи – чрез игри, кои храни са полезни, кои са вредни...

Ива Димитрова, Федерация „Български пациентски форум“

„В България сме на дъното по отношение на класациите за превенция и профилактика на здравето. И за съжаление, водещи в класациите, включително вече сме определени от ЕС като високо рисков регион“, посочи доц. Светлин Цонев, кардиолог, ръководител катедра „Александровска болница“.

Диагнозата се поставя изключително лесно. Ако ние само разпитаме близките си и знаем, че те имат инфаркт или инсулт на ранна възраст и има съмнение, че са с висок холестерол, просто нашият пациент трябва да се обърне към личния лекар, да се пусне една кръвна картина...

доц. Светлин Цонев, кардиолог, ръководител катедра „Александровска болница“

„Само за тази година в България имаме дете на 9 и на 12 години с инфаркт и инсулт. Което е прекалено ранна възраст, за да не обърнем внимание на децата си“, предупреди Ива Димитрова от Федерация „Български пациентски форум“.

Целия разговор вижте във видеото.