Добро Утро, Европа

Фондация събира ромски момичета на национален образователен лагер

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нашите лагери целят не само да предотвратят ромски бракове, а по-скоро да съберат момичета с висок потенциал. Момичета, които са силни мотивирани за образование и имат желание да продължат и в университет, но имащи нужда от малко повече увереност и хора, които да ги подкрепят и да им кажат, че вярват в тях.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ директорът на фондация „Арете“ Радостина Чапразова, която е организатор на седмия поред национален образователен лагер за ромски момичета.

„Очакваме 25 момичета на възраст от 16 до 21 години от цяла България да участват в лагера, който ще се проведе от 29 до 31 октомври в Боровец. За този седми поред национален лагер за момичета от ромски произход кандидатстваха 55 момичета, но бяха одобрени само 25“, посочи Чапразова.

По думите ѝ почти 50% от участвалите досега в лагера момичета са станали студентки, а 57 от тези 69 момичета вече са завършили университет, като някои от тях са прависти, а други се развиват много успешно в различни медицински специалности.

Тези национални лагери за ромски момичета са бижуто в нашите програми, защото те са първите по рода си в България и на Балканите, които обръщат особено внимание на предизвикателствата, с които се сблъскват момичетата от ромски произход. Лагерите предоставят на ромските момичета в рамките на три дни една много неангажираща, свободна и много защитена среда да развиват умения, да споделят предизвикателства в училище и общността.

Продължава тенденцията за ранни бракове в определени подгрупи на ромската общност и отпадане от училище, отбеляза Чапразова.

Тя допълни, че отпадналите от училище през 2020 г. са около 13%, а само 21% от ромските жени и момичета са завършили средно или висше образование.

Чапразова посочи, че не са търсили подкрепа от българското правителство, а националните лагери за момичета се подкрепят през индивидуални дарения, както и от американското правителство.

Целия разговор вижте във видеото.