Общество

Средно образование в чужбина: Колко струва и кои са най-търсените дестинации?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Средното образование е важен етап от развитието на всяко дете и той е задължително условие за преминаване към по-следващата степен – кандидатстването в университет. Интересът към средното образование в чужбина е голям, като особено се засили след Ковид и повсеместното разочарование от онлайн обучението. Хората желаят да пътуват, да се развиват децата им и да получат добро образование и добра диплома, за да могат да постигнат мечтите си, кандидатствайки в престижни университети.

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Таня Илиева – старши консултант и мениджър „Средно образование” в „Интеграл“, които организират утре в София специализиран ден на средното образование в чужбина.

„Качеството в България е добро – който иска да учи, може да учи навсякъде. Никой не може да го спъне. Въпросът е в материалната база, в начина на преподаване, използването на нови методики, средата, мотивацията на учениците и най-важното е те да могат да развият цялостно своите интереси и възможности, за да могат да определят с какво ще се занимават в бъдеще“, посочи Илиева.

Тя отбеляза, че Великобритания остава дестинация номер за средно образование в чужбина, защото обучението там се основава на традиции, съчетани с нови методики.

Навсякъде в пансионните училища основната идея е децата да се научат да спазват правилата, да се уважават и да бъдат уважавани. Един респект към преподаватели, правила, ученици.

Втората най-предпочитана дестинация е Швейцария като многоезична страна, която предоставя необходимата сигурност и възможността децата да учат по международни програми.

„Третата по популярност държава е Германия, която е много атрактивна и по отношение на университетите“, каза още Илиева.

Според нея голяма част от резултатите на българските университети се дължат на по-остарялата база, както и това, че много голям процент от българските деца заминават да учат в чужбина.

Имаме много добри преподаватели и постижения на олимпиадите, но за съжаление децата заминават да учат в чужбина, т.е. изтича интелектуален потенциал в чужбина. Трябва да се създадат атрактивни условия децата да се развиват в България.

Таксите за обучение не се различат много с тези на частните училища в България, посочи Илиева.

„Въпросът е, че когато децата заминават да учат самостоятелно в чужбина, те живеят в пансион, т.е. като непълнолетни за тях се грижат, възпитават ги и към таксите се добавят такива за храна, настаняване, извънкласни занимания. Събрано общо като сума се получава около 30-35 хиляди евро пансионни такси, като отделно има таксите за учебници, униформи и други“, добави тя.

Специализираният ден на средното образование в чужбина ще се проведе на 22.10 в хотел InterContinental Sofia, от 10 до 18 часа, с индивидуални срещи и отговори на всички въпроси, касаещи средното образование в чужбина.

Целия разговор вижте във видеото.