Общество

Георги Бърдаров: Радикална реформа в образованието може да спре демографския срив

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Специалистите, които се занимаваме с демография, следим процесите по намаляване на населението и знаем какво се случва генерално. Всяка година България намалява с 55-60 хил. Души, но ме изненада цифрата 800 хил., очаквах да е от порядъка 600-700 хил.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria писателят Георги Бърдаров, който е специалист и по етно-религиозни и демографски проблеми.

Предполагам тук дял има и пандемията, тъй като България регистрира нива на смъртност над 20 промила, които са измерения за африкански държави и държави във военен конфликт.

Не раждаемостта, а липсата на млади и активни хора е големият проблем на България. Проблемът не е необратим.

 

Много по-важно е какви са структурите на населението. Конкретно две структури – възрастовата, тъй като България стана първата група в целия свят, където най-голямата група от населението са жените между 65-69 години. Второто е етническата структура, тъй като на преброяването между 2001 и 2011 г. българският етнос беше намалял с 1 млн. души.

Критичният минимум е трудно да се каже какъв е, но може би е от порядъка на 4.5-5 млн. души.

Обратът трябва да започне с радикална реформа в образованието както е Ирландия. Ако демотивираме младите хора на ниво средно и висше образование да останат в България, как ще ги мотивираме след това?

Около 30% от територията на България е в т. нар. демографска пустиня.

Вижте цялото интервю във видеото.