Добро Утро, Европа

Кардиолог: Честите ин витро процедури увеличават риска от сърдечносъдови заболявания

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Има различни периоди в живота на жената, които са рискови за нейното здраве от гледна точка на сърцето и сърдечносъдовата система. Излезе проучване на авторитетно медицинско списание, че честите ин витро процедури увеличават риска от сърдечносъдовите заболявания. Тютюнопушенето, стресът и заседналия начин на живот също водят до сърдечносъдови инциденти.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доц. д-р Красимира Христова - кардиолог, председател на Асоциацията по сърдечносъдова диагностика.

 

Ето какво още сподели тя:

Бременност, която протича на 25-годишна възраст, е различна от тази на 35. Предпоставките от високо кръвно налягане, когато тя е в 35-ата година, е голяма.  Необходимо е във втория или третия триместър от бременността да има кардиологичен преглед.

Типична гръдна болка при мъжете е ясно, че е в следствие на сърдечен инцидент, но при жените това не е толкова ясно, при тях само задух е достатъчен като симптом, за да отидем на кардиологичен преглед, защото това може да е в следствие отново от такъв сърдечносъдов инцидент.

Започваме безплатни кардиографски прегледи по случай месеца на женското здраве с мен и моите колеги.

Минимум по 50 минути на ден трябва да спортуваме за да имаме здраво сърце. Обикновената пълна кръвна картина може да покаже, че имаме сърдечносъдов проблем, както и пикочната киселина. Съветваме хората да посещават кардиолог веднъж годишно, а ако имат диабет или наднормено тегло - по два пъти на година.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.