Европа

В Гърция тече кръводарителска кампания за пострадалите от влаковата катастрофа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Големи опашки се образуват пред многопрофилната болница в Лариса след смъртоносната влакова катастрофа. Докато някои хора идват, за да идентифицират своите близки чрез ДНК проби, други са тук, за да дарят кръв. Euronews отиде на централния площад на Лариса, на няколко километра от мястото, където бяха убити най-малко 57 души.

Може да сме изправени пред много големи предизвикателства, но чувството все още е тук, както и любовта към нашите събратя. Много млади хора са дошли тук, за да помогнат. Винаги са готови да го направят.

Местна жителка

Гръцкият Червен кръст обяви готовност да помогне в това усилие. Неговите доброволци обявиха общо 270 дарени кръвни единици през първия ден.

За съжаление сме в трудна ситуация. Трябва обаче да признаем красивата част на хуманността и солидарността. Хората идват да дарят кръвта си, да дадат това, което имат.

Евгения Гогу, Червен кръст на Гърция

Кръводаряването е от критично значение. Националният център за кръводаряване на Гърция призова всички да помогнат. Наличните трансфузионни центрове са отбелязани на интерактивна карта на неговия уебсайт.

Усилията продължават и хората откликват. Всички се надяват солидарността да не се превърне само в подвиг при трагични обстоятелства.

Междувременно издирвателните операции на мястото на катастрофата продължиха през целия четвъртък, като усилията на спасителите бяха насочени основно към третия вагон, в който се е намирал и ресторантът на пътническия влак.