Европа

24-часова стачка на основната железопътна компания в Гърция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В знак на протест и траур железопътните работници в Гърция планират да стачкуват срещу официалната небрежност към железниците.

Всички влакове по маршрутите на основната гръцка железопътна компания „Хеленик трейн“ няма да се движат, след като Гръцката федерация на железопътните служители обяви 24-часова стачка. Късно през нощта стана ясно, че към стачката се присъединяват и служителите по линии 2 и 3 на метрото в Атина, които също няма да работят днес.

Повод за стачката е катастрофата между два влака при която загинаха много хора, голяма част от които младежи на възраст между 20-30 години.

Според гръцките железничари в основата на трагедията стои лошото състояние на железопътната инфраструктура в страната.

Членовете на железопътния профсъюз смятат, че системите за безопасност не са работили правилно, като в продължение на много години са били отправяни многократни предупреждения за това.

„Пренебрежението, което трайно демонстрираха правителствата към гръцките железници, доведе до трагедията в Темпе. За съжаление непрекъснатите ни искания за назначаване на постоянен персонал, по-добро обучение, но преди всичко за въвеждането на съвременни технологии за безопасност, постоянно бяха хвърляни в кошчето за боклук“, се казва в позицията на синдиката.

Основният проблем на жп линията Атина – Солун, на която стана катастрофата, е, че не работи сигнализацията и дистанционното управление, а всичко е оставено в ръцете на човешкия фактор. Влаковете работят по същия начин, както преди 30 години, обясняват от синдиката.