Европа

Увеличава се броят на загиналите при влаковата катастрофа в Гърция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Поне 46 души са загиналите в тежката катастрофа между два влака късно вечерта във вторник в Централна Гърция, съобщиха от пресцентъра на гръцката пожарна служба. Над 80 са ранените, 6 са в интензивно отделение. Все още има пътници обаче, които са в неизвестност. Процедурите по издирването на изчезналите на мястото на инцидента хора е затруднено.

Сложна е и задачата за идентифициране на телата, изпратени в болниците на Лариса, където съдебните лекари взимат ДНК проби.

Операцията по издирване и спасяване на мястото на влаковата катастрофа продължава и ще продължи и през нощта. В момента работят 72 пожарникари с 24 автомобила, три екипа от специализираното звено за реагиране при бедствия с непрекъснатата подкрепа на службата за бърза помощ. Роднините на загиналите и ранените са насочени към съответните болници.

Говорител на пожарната

Общият брой на хората в двата влака е бил 354 души, от които 12 служители. Влакът от Атина за Солун е превозвал много студенти, връщащи се от карнавал.

Смята се, че трагедията е причинена от човешка грешка. Вече е задържан началникът на гарата в близкия град Лариса, който е направил пълни самопризнания. Той е разбрал, че е допуснал съдбоносна грешка и е насочил двата влака един срещу друг по една и съща линия, когато е научил за катастрофата.

Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис също подаде оставка, а правителството обяви тридневен траур.

В обръщение към нацията снощи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази благодарност към спасителните екипи от бързата медицинска помощ, гражданската защита и полицията, както и от местите власти. Държавата ще подкрепи семействата на жертвите. Той съобщи още, че за временен министър на транспорта е определен държавният министър Йоргос Герапетритис.

Мицотакис обеща, че виновните ще си понесат отговорността, но и призова за единство в усилията да не се повтаря подобна трагедия в бъдеще. Обвиненията към началника на гарата в Лариса са за нарушаване на безопасността на обществения транспорт, което е довело до смъртта на много хора. За подобно престъпление се предвижда наказание от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор. За по-бързото изясняване на причините за трагедията се намеси и прокурорът при Върховния касационен съд в Гърция.

Междувременно в столицата Атина, Солун и Лариса избухнаха протести. Полицията за борба с безредиците се сблъска с хвърлящи камъни протестиращи пред офиса на гръцкия железопътен оператор. По време на протеста в сряда вечерта бяха подпалени и контейнери за смет. Не се съобщава за арести или ранени.

Преди това се проведе бдение в памет на жертвите на катастрофата.