Европа

Цветан Александров, жп експерт: Причината за влаковата катастрофа в Гърция е човешка грешка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Причина за влаковата катастрофа в Гърция са неадекватни човешки действия при неработеща предупредителна система, която да предотврати озоваването на два влака един срещу друг.

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ експертът по железопътен транспорт Цветан Александров.

„Става въпрос най-вероятно за човешка грешка при наличие на неработеща или неизправна осигурителна техника, която да пази точно от човешка грешка“, каза Александров.

Все още не е ясно как 12 минути двата влака се движат един срещу друг и никой не се е усетил какво е ставало.

„Пътническият влак е трябвало да се движи в другия коловоз, както обикновено, но явно е допусната човешка грешка да бъде насочен към преди това навлезлия между гарите товарен влак“, посочи железопътният експерт.

Скоростта на пътническия влак е била около 160 км/ч, а на товарния около 100 км/ч, коментира още Александров.

„Случилото се в Гърция вчера, не трябва да ни успокоява, че няма са се случи подобно нещо утре в България“, предупреди експертът.

По неговите думи и в България имаме сходни проблеми – от липса на на достатъчно квалифициран и обучен да се справи със спешни ситуация до липса на изправна предупредителна система.

Александров предупреди, че България не е защитена от подобен инцидент, защото от общо 4000 км жп мрежа у нас такава система има и само по един кратък 200-километров участък между Септември – Пловдив и Крумово – Свиленград.

Целия разговор вижте във видеото.