The Cube

The Cube: Най-големите влакови катастрофи в близкото минало

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

По повод трагедията в Гърция, Мария Кръстанова в The Cube ще върне лентата назад и ще ни припомни някои от големите влакови катастрофи в близкото минало.



Катастрофата в американското градче, щата Охайо

На 3 февруари в градчето в Охайо, в което живеят около 5000 души, дерайлират около 50 вагона, от които 10 с опасни материали.

След инцидента жителите на града не само се оплакват от силно главоболие и дразнене в очите, но се страхуват и от екологична катастрофа, сравнявайки ситуацията с тази в Чернобил през 1986 г. При дерайлирането много отровни и канцерогенни съединения са изпуснати във въздуха, включително и такива, използвани за химически оръжия през Първата Световна война. Извънредно положение бе обявено почти веднага, като властите посъветваха хората да не излизат от домовете си. По официални данни на служители на околната среда в резултат на токсичната катастрофа са загинали 45 000 животни, а последиците върху здравето на хората в близост тепърва ще бъдат проследявани.



Влаковата катастрофа в Бихар, Индия- 1981 г.

При влаковата катастрофа в индийския щат Бихар от 1981 г. живота си губят между 500 и 800 човека. През юни месец онази година в Индия настъпва много тежък сезон на мусоните. Доста покачените нива на водите и ветровете, които са толкова силни, че събарят постройки, допринасят за трагедията. Влакът превозва по официални данни 1000 пътници. По онова време обаче често се е случвало превозване на нелегални пътници, така че бройката може да бъде и по-голяма. Версиите за катастрофата са няколко: поради неизяснена причина машинистът рязко задейства спирачките, в резултат на което седем от деветте вагона падат в близката река. Твърди се, че машинистът е искал да избегне удара на случайно попаднала на релсите крава. Той е бил хиндуист и вероятно е било против религиозните му принципи да убие свещено животно.