The Cube

The Cube: Последиците за туристическия сектор в Турция след земетресенията

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Турция е една от най-посещаваните страни в света, която привлича туристи от цял свят благодарение на своите исторически и културни забележителности. Страната преминава през труден период след опустошителните земетресения, които засегнаха югоизточната част на страната. Гарантира обаче, че туризма ще продължи да се развива както обикновено. Това обещание никак не е случайно, имайки предивд жизненоважната роля на този сектор в националната икономика. Роля, която се увеличава с всяка година.

Според последните данни, публикувани от турското правителство, през 2022 г. страната е посрещнала повече от 51 милиона туристи, което представлява рязко увеличение от 71%.

Това се отразява пряко на приходите: долара - с 53% повече, отколкото през 2021 г. - рекорд, който задминава предишния връх: 38,9 млрд. долара през 2019 г.

След земетресението туристите започнаха да се чудят дали е безопасно да пътуват до Турция. Все пак обаче трябва да се вземе предвид факта, че става дума за страна с доста голяма площ- 800 000 км². А водещите туристически дестинации като Истанбул, Анталия и Кападокия, са далеч от засегнатите райони. В този смисъл не е изненада, че от туристическия бранш твърдят, че вълна от отменени резервации няма. Столицата, която се намира на 1000 км. от епицентъра, функционира както обикновено.

Авиокомпаниите също работят нормално. Пътуването в Турция - стига да не е в районите, засегнати от трагичното земетресение - е безопасно, уверяват специалистите.