The Cube

The Cube: Германия стачкува, работници искат увеличение на заплатите

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Днес в Германия се провеждат големи стачни действия, които засягат не само транспорта, но дори и детските градини в най-населения регион на страната. За тази новина ще научим повече от Мария Кръстанова в The cube.

Най-голямата икономика в Европа е обект на огромни стачкиq вследствие на които почти всички полети на германското летище Кьолн-Бон и по-голямата част от полетите на близкото летище Дюселдорф са отменени или пренасочени. Очаква се стачките и на двете места да приключат през нощта между понеделник и вторник. Не само авиотранспортcът обаче е засегнат.

В стачките се включват и местния транспорт, детски градини, местната администрация и други услуги в някои части на западната провинция Северен Рейн- Вестфалия.

Но защо са недоволни работниците?

Еднодневната предупредителна стачка се провежда на фона на трудните преговори за заплащане на служителите на федералните и общинските власти в Германия и на служителите по сигурността на летищата.

Профсъюзите искат увеличение на заплатите с 10,5 %. Досега работодателите са предложили увеличение с около 5 % на два етапа и еднократни плащания в размер на 2 500 евро за всеки служител. Профсъюзите обаче отхвърлят тези искания като недостатъчни.

Припомняме, че на 17 февруари бе организирана подобна предупредителна стачка, която доведе до хиляди отмененени полети. Луфтханза беше принудена да отмени всички полети от Франкфурт и Мюнхен само няколко дни след като срив в информационните технологии доведе до сериозни смущения в работата на компанията.

През следващите месеци са планирани различни стачки в цяла Европа, включително в Испания, Франция и Обединеното кралство.