Euronews Сега

38 жертви и много ранени след тежка катастрофа с влак в Гърция, транспортният министър подаде оставка (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Расте броят на жертвите след челния сблъсък между влакове в Гърция - по последна информация те са най-малко 38. Десетки са ранени. За инцидента беше задържан началникът на гарата в град Лариса. В свое обръщение към гражданите премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че е назначил нов министър на транспорта, след като досегашният подаде оставка. Готви се и създаването на независима комисия, която да проучи напълно причините за катастрофата.

Първоначално бе съобщено за ранени български граждани. От МВнР съобщиха за двама, които са постъпили в болница и дипломатическата ми мисия в Солун поддържа връзка с тях. Впоследствие стана ясно, че българите са невредими. Едната пътничка е била прегледана в болница и освободена за домашно лечение. Другият българин не е посетил болнично заведение, защото нямал оплаквания след сблъсъка.

Оцелелите пътници разказват, че са преживели "10 кошмарни секунди". Усетили силен удар, след който започнали да бягат през вратите, прозорците и прорезите, които се образували след сблъсъка.

"Първоначалната гледка беше страшна, защото имаше огромни парчета стомана. Влаковете бяха напълно смазани, и двата – и пътническият и товарният. Пътническият влак се е движил със 160 км в час затова сблъсъкът е бил челен. Разбира се, хората бяха уплашени. Много уплашени, всъщност. Оглеждаха се, търсеха, не знаеха къде се намират", разказа свидетелят Василис Полизос.

Междувременно, началникът на гарата в Лариса е бил арестуван и подведен под отговорност във връзка с трагичния инцидент, съобщава БТА.

Началникът на гарата, за когото се смята, че носи решаваща отговорност за инцидента, се извини за станалото в присъствието на прокурор в рамките на предварителното полицейско разследване.

Министърът на транспорта и инфраструктурата на Гърция Константинос Караманлис подаде оставка.

"Това е, което чувствам като свой дълг, като най-малък знак на уважение към паметта на хората, които загинаха толкова нелепо, и поемане на отговорност за недостатъците на гръцката държава и политическа система през годините", се казва в изявлението на министъра.

Президентът и премиерът на Гърция посетиха мястото на катастрофата. Кириакос Мицотакис обяви 3-дневен национален траур. 

 

 

Мислите ни са с близките на жертвите. Задължени сме да лекуваме ранените и да идентифицираме телата. Мога да гарантирам едно - ще разберем причините за трагедията и ще направим всичко по силите си да се уверим, че това никога повече няма да се случи.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Държавата поема разходите за погребенията на загиналите. Болниците в Гърция събират кръв за тежко пострадалите. Извиха се дълги опашки от чакащи да помогнат.

"Гледката тук е трогателна. Някои кръводарители са чакали по 5 часа. Това е доказателство, че хората отделят от времето си, за да помогнат. Ще бъдем тук и в четвъртък и петък", казва Кристина Гьоца от Гръцки Червен кръст.

Заради инцидента беше арестуван 59-годишния началник на гарата в град Лариса. Той е обвинен в непредумишлено убийство, но отрича обвиненията. Законодателството в Гърция предвижда от 10 години до доживотен затвор за престъплението.

 

Обобщение на темата от Габриела Беличовска вижте в следващото видео: