The Cube

The Cube: Художничка от Косово получава заплахи за живота си заради картина

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Вчера лидерите на Косово и Сърбия се срещнаха в Брюксел, за да преговарят за мирно споразумение. На този фон, художничка на име Ермина Мурати, известна с псевдонима си „Оранжевото момиче“, получава заплахи за живота си в онлайн пространството заради последната си картина. Творбата й е висока 3м. и изобразява косовския министър-председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в прегръдка, докато се целуват със затворени очи. В интервю за Ройтерс Мурати не отрича, че картината й има чисто политическо послание, а заплахите и негативните реакции за нея само още един начин да се предизвика дискусия по темата.

„Оранжевото момиче“ споделя пред журналиста, че „независимо колко дълбоко хаотична са отношенията между Косово и Сърбия, младите хора обичат мира повече от всичко друго“.

Денят, в който тя решава да представи картината публично, също не е избран случайно. Мурати я публикува в профилите си в социалните мрежи на 17 февруари, когато Косово отбелязва 15 години независимост от Сърбия.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава държавността на отцепническата си провинция и все още смята Косово за част от своята територия.

Колкото до самата Мурати, те е известна с това, че нарушава табута с творбите си. Миналата година тя отново става обект на заплахи за изобразени двама мъже, облечени в албански традиционни народни носии, които се целуват по устните. Картината й е в знак на подкрепа за гей общността в Косово, тъй като хомосексуалните хора в страната не са напълно приети от консервативното общество.