Европа

Човешка грешка е довела до трагичния инцидент в Гърция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Началникът на гарата в Лариса е с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. От 10 години затвор до доживотна присъда го очакват след признанието, че неумишлено е подал грешна информация на катастрофиралите влакове. По нареждане на главния прокурор се води разследване и за други лица, свързани с катастрофата.

"Той пое своята част от отговорността, в рамките на задълженията, които има. Но не трябва да се фокусираме върху дървото, когато зад него има цяла гора", каза Стефанос Панцаридис, адвокат на обвиняемия.

В обръщение премиерът Кириакос Мицотакис призна, че "драмата се дължи главно на трагична човешка грешка".

"9 тела вече са идентифицирани чрез ДНК проби, дадени от роднини и взети от жертвите. Процесът ще продължи с бързи темпове", заяви говорителят Янис Иконому. "Вярно е, че бяха открити редица нередности в цялата сфера на държавното управление, включително железопътната система. Вярно е и, че не успяхме да ги отстраним. Ние поемаме своя дял от отговорността, без да крием нищо", добави той..

Според съдебна медицина в Лариса жертвите са 57 души. Властите забраниха директно разпознаване на жертвите от близките. Сравняват само кръвни проби.

Екипи на пожарникарите продължават да издирват жертви под останките на вагоните.

В същото време 24-часовата стачка на железничарите в Гърция спря всички влакове до петък сутринта. Пред централата на железниците в Атина се събраха протестиращи. Демонстрациите са организирани от гръцките синдикати и от студентските организации.

Те са недоволни от условията на труд и онова, което описват като „опасен провал в модернизирането на железопътната система в Гърция поради липса на публични инвестиции.