The Cube

The Cube: „Макрон, мразим те от цялото си сърце!“ – гневът във Франция се надига

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

В социалните мрежи се разпространяват доста интензивно видеоклипове и кадри на протестиращи след вчерашното спорно решение за задействане на Член 49, параграф 3 от Френската Конституция.

За 60-те години на Петата република член 49 е използвано 100 пъти – най-често от правителства, които нямат мнозинство в парламента.

Потребителите в онлайн пространството споделят внушителни кадри, придружавайки ги с различни призиви. Сред най-често срещаните са призиви за бойкот на решението и дори вдигане на революция. Ако вотът на недоверие, иницииран от опозицията мине, това ще е първият успял от 1962 г. Гневът на протестиращите е насочен основно към френския президент Еманюел Макрон, който е иронизиран по всякакви начини- протестиращи държат четка за тоалетна с образа на Макрон.

На много места-паметници, мостове и други са изписани с графити думите „Забрана на член 49, параграф 3“, а основният текст, който можем да видим на много плакати гласи: „Хладилникът е празен, това е бунт от отчаяние“.

Не по-малко внушителни са и кадрите от Израел, където стотици излязоха на улиците, за да изразят недоволството си срещу плановете на правителството на Нетаняху за нова съдебна система. Снимки на израелските жени обаче взимат превес. Виждаме ги облечени в червено, вдъхновени от филма, създаден по книгата на Маргарет Атууд „Разказът на прислужницата“. Само преди дни лично авторката сподели кадри на жените, облечени в червени роби, с призив да не се отказват.