Европа

Макрон прокара пенсионната реформа без гласуване в парламента

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Френският президент Еманюел Макрон заложи управлението си на карта, след като наложи спорна пенсионна реформа без одобрението на Националното събрание на страната (долната камара на парламента). Той се възползва от член 49 т.3 на френската конституция, който дава на правителството право да прокара закон от особено национално значение без парламентарен вот.

Заседанието на Националното събрание временно беше прекратено. Опозицията се обяви против решението на кабинета и планира вот на недоверие. В знак на протест депутатите запяха френския химн и не позволиха на премиера да говори от трибуната.

По-рано пенсионната реформа беше приета от Сената - горната камара на френския парламент. 193-ма от общо 348 сенатори одобриха минималната възраст за пенсиониране да бъде увеличена от 62 на 64 години.

Лидерите на синдикатите се събраха пред сградата на парламента с призив промените да не бъдат одобрени. Но не бяха чути.

Ще има ли полза за работниците, от които 90% са против тази реформа? Полезно ли е за финансовия бюджет, както твърдят? Отговорът е "не", има полза само от гледна точка на демокрацията, защото се виждат силни опозиция и мобилизация.

Лоран Бергер, лидер на синдиката CFDT

На този фон хиляди недоволни франзуци отново излязоха на протест срещу мерките.