Европа

Мащабно недоволство: Осми кръг стачки и протести срещу пенсионната реформа във Франция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Противниците на пенсионния план на френския президент Еманюел Макрон организираха осми кръг от стачки и протести. По същото време съвместна комисия от сенатори и депутати от долната камара на парламента разгледа оспорвания законопроект.

Говорителят на френското правителство Оливие Веран заяви, че правителството иска съвместната комисия, в която преобладават поддръжниците на реформата, да намери съгласие.

Искаме да постигнем споразумение между мнозинството и опозицията, за да балансираме и консолидираме разходите по пенсионната система. Това трябва да ни доведе до важна стъпка за страната, която се налага, заради демографското развитие. Населението на Франция застарява и поради това днес броят на хората, които плащат в системата, е по-малък в сравнение с броя на пенсионерите.

Оливие Веран, говорител на френското правителство

Срещата в сряда на седем френски сенатори и седем депутати от Националното събрание има за цел да намери съгласие по окончателния вариант на текста. Очаква се Сенатът да го одобри в четвъртък, тъй като консервативното му мнозинство е за повишаване на пенсионната възраст. Хиляди противници на пенсионния план на френския президент Еманюел Макрон организираха нова серия от стачки и протести в Париж и други градове на Франция. Профсъюзите се надяват, че демонстрациите в цялата страна ще окажат допълнителен натиск върху законодателите да отхвърлят законопроекта.

Френското правителство засилва действията си, за да се справи с купищата несъбран боклук. Ако кметът на Париж не предприеме действия, правителството "ще се намеси в следващите няколко часа", съобщи вътрешният министър. Работниците по сметосъбирането в Париж стачкуват от 6 март в знак на протест срещу спорната пенсионна реформа, подкрепяна от френския президент Еманюел Макрон.

Във вторник синдикатите на сметосъбирачите решиха да удължат стачката поне до 20 март, а по улиците на Париж са лежали около 7000 тона боклук.