Euronews Primetime

Над 5000 тона боклук заляха улиците на Париж, стачката продължава

От Euronews България Euronews България

Френската столица Париж потъна в тонове отпадъци. А причината са масовите стачки на работниците от фирмите за почистване, но и във всички останали сектори на обществения живот заради спорната пенсионна реформа. Френското правителство обаче остава решено да увеличи възрастта за пенсиониране, въпреки широкото недоволство. Повече - от кореспондента ни във Франция Йорданка Костадинова. 

 

Президентът Еманюел Макрон е изправен пред огромно изпитание тази седмица, тъй като битката около реформата за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години ще достигне връхна точка по улиците и в парламента, задълбочавайки широко споделяното чувство, че той не сe вслушва в недоволството на французите. Профсъюзите на Франция призоваха за поредни общонационални протести в сряда. В същия ден законопроектът се насочва към комисия от седем сенатори и седем депутати от долната камара като част от сложния законодателен процес.

Безсрочните стачки прекъсват някои рафинерии, движението на влаковете в цялата страна и сметосъбирането в Париж. Ако парламентарната комисия постигне съгласие в сряда, текстът се очаква да бъде подложен на гласуване както в Сената, така и в Народното събрание на следващия ден. Въпреки това резултатът в долната камара, където центристкият алианс на Макрон загуби мнозинството си миналата година, е трудно да се предвиди.

Ако правителството прецени, че рискът от отхвърляне на законопроекта е твърде голям, то може да използва специално конституционно правомощие, чл. 49,  ал. 3 от Конституцията, което да принуди пенсионната реформа да премине без гласуване. Правителството призна, че гласуването е предпочитаният вариант, защото би осигурило повече легитимност на пенсионния план.

Според политически анализатори подобен ход би нагнетил допълнително напрежението в страната и би засилил усещането на хората, че това е несправедлива мярка, наложена отгоре. Използването на конституционната власт би предизвикало вот на недоверие. В сценарий, който изглежда малко вероятен на този етап, но беше повдигнат от някои правителствени служители, това в крайна сметка може да накара Макрон да разпусне Народното събрание и да свика нови законодателни избори.