Европа

Заради масовите стачки и протести: Боклук заля улиците на Париж

От Euronews България Euronews България
Paris Garbage AP Снимка: AP

Хиляди тонове отпадъци заляха улиците на Париж. Това е една от преките последици за парижани след масовите протести срещу непопулярната пенсионна реформа на правителството. Тя бе гласувана завчера от френския сенат, въпреки общественото недоволство.

Заради нея и част от сметосъбиращите фирми обявиха стачка за седмица.

Три завода за изгаряне на отпадъци извън столицата преустановиха работа. В резултат цели тротоари бяха покрити с черни чували, пълни с боклук. Контейнерите също преливаха.

Столичната агенция за битови отпадъци Syctom обяви, че пренасочва камионите с отпадъци  към алтернативни други площадки за съхранение и обработка на отпадъците.

През последната седмица служителите на кметството са събирали боклука само в половината от кварталите на Париж. Стачката е засегнала някои от най-престижните райони, включително 5-и, 6-и и 16-и. 

Другите квартали се обслужват от частни фирми, които не стачкуват.

Според левия профсъюз CGT сметосъбирачите и шофьорите в момента могат да се пенсионират на 57-годишна възраст, но според пенсионната реформа към тях ще се добавят още две.

За повечето от другите категории труд обаче промяната предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Това е един от основните акценти в програмата на президента Еманюел Макрон, с която той спечели и втория си мандат.

Реформата бе гласувана със 175 гласа "за" и 112 "против". След това законът ще бъде анализиран от комисия, съставена от седем сенатори и седем депутати от долната камара на парламента, които представят за гласуване окончателния му вариант. Очаква се това да стане в четвъртък.