Европа

Франция прие пенсионната реформа въпреки протестите (обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Въпреки масовото недоволство – късно снощи френският Сенат прие пенсионната реформа. 195 от общо 348 членове на горната камара на парламента гласуваха в полза на мерките.

По-рано през деня близо 370 хил. души излязоха по улиците заради намерението на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

 

 

Много от нас така или иначе ще трябва да работят до над 64 - тези, които са учили, или са прекъснали кариерата си. Но 64 години за пенсия за всички не е справедливо, не всички сме равни по отношение на работата - има значение дали си работник, или ръководител.

Жералдин Карбонел, протестираща

Френските власти твърдят, че има спад на протестиращите - в събота те са били с около 3 пъти по-малко от очакваните 1 млн. души. Но профсъюзите настояват, че хората продължават да защитават позицията си.

 

Не можем да говорим за спиране на мобилизацията, дори смятам, че хората са по-гневни сега, отколкото във вторник, предвид коментарите на президента.

Филип Мартинес, генерален секретар на профсъюза CGT

Тази седмица се проведоха две демонстрации. По-рано канцеларията на Еманюел Макрон публикува изявление, в което обясни, че ако реформата не бъде приета, може да се стигне до намаляване на размера на пенсиите и повишаване на данъците.

Протестите блокираха работата на петролните рафинерии и обществения транспорт.