Европа

Стотици хиляди служители във Франция стачкуват

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Сметосъбирачи, работници в комуналните услуги и машинисти са сред хората, които стачкуват във вторник в цяла Франция. Поводът – несъгласие с планираната пенсионна реформа в страната, която предвижда две допълнителни години до пенсия. Сега французите ще трябва да се пенсионират на 64.

Очакват се повече от 250 протеста в Париж и в цялата страна, като синдикатите обявиха, че това ще е най-мащабната демонстрация досега. Безсрочната стачка в националната железопътна компания се оказва най-проблемна, заради блокираните стотици хиляди пътници.

 

Очевидно е много трудно за работниците, но за жалост във Франция винаги е било така – трябва да стачкуваме, за да защитаваме правата си.

Брики Мокран

Трудно е да пътуваш с градски транспорт. Нямаме избор обаче. В сегашната ситуация да работиш още две години, за да се пенсионираш е просто невъзможно. Много хора умират преди да навършат пенсионна възраст.

Кристоф

Очаква се да бъдат спрени влаковете за Германия и Испания, а тези за и от Великобритания ще бъдат намалени с една трета. Една пета от полетите бяха отменени на парижкото летище "Шарл дьо Гол", а около една трета - на летище "Орли". Ще стачкуват и над 60 % от учителите в началните училища, както и работещите в публичния сектор.

Правителството на президента Еманюел Макрон заяви, че няма да отстъпи пред протестите и законът ще бъде приет до края на март.